..HADAPLAH WAJAH MU KE MANA-MANA DI SITU ADA TUHAN..

SALAM UKHUWWAH

Kepada mereka yg sudi menjenguk blog ini ambo ucapkan terima kasih. Blog ini tidaklah sehebat blog2 yang lain. Ambo hanya sekadar ingin mencari teman dan berkongsi pengetahuan serta pengalaman dalam segenap bidang. Sekiranya ada sebarang komentar atau teguran silalah kemukakan, semoga ianya bermanafaat buat diri ini.


...AHLAN WASAHLAN..TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG KE BLOG AMBO...

Terima KasiH KeRana Like bloG ni..^^

GenG

Sunday, November 8, 2009

Delima ori vs sintetik


Terdapat beberapa perbezaan antara delima original dgn delima buatan(sintetik).
Di sini sy uploadkan dua biji batu delima(original n sintetik). Antara kedua-dua batu tersebut terdapat beberapa perbezaan. Jika dilihat secara kasar batu yg bersaiz agak kecil sedikit tampak lebih menyerlah dari yg lagi satu. Namun delima yg bersaiz kecil tu sebenarnya delima sintetik(buatan).
Batu yg original biasanya tidakla secantik yg buatan. Batu yg original biasanya terdapat urat2 halus yg kelihatan berserabut di dlm batu manakala batu sintetik amat jernih di dlmnya sehingga nampak bersih seperti kaca. Namun terdapat juga batu original yg kelihatan seperti batu sintetik atau seperti kaca, namun harganya sudah pasti mencecah puluhan ribu.
Apabila dihadapkan ke arah cahaya, batu original (yg transparent) akan kelihatan bergewan dan gewan inilah yg akan membezakan antara batu original dgn batu sintetik. Ini kerana batu sintetik tdk bergewan. Ini kerana gewan itu terhasil daripada pantulan cahaya terhadap urat2 halus yg terdapat di dalam batu. Batu sintetik tdk mempunyai urat jd secara logiknya macamana nk ada gewan bila tdk ada urat2 batu di dalamnya..wallahuallam.

3 comments:

  1. Yang besinar 2...sintetik 2 yang besinar2 la...yang betul sekodar2..hanya jauhari mengenal manikam...Yie mintak pencerahan marjan...kawe ado cket..tapi x canai lagi

    ReplyDelete
  2. Yang besinar 2...sintetik 2 yang besinar2 la...yang betul sekodar2..hanya jauhari mengenal manikam...Yie mintak pencerahan marjan...kawe ado cket..tapi x canai lagi

    ReplyDelete
  3. Di, demo try bukak blog http://zamrudtech.blogspot.com/..blog saing ambo tuh..dio ado cerito bab marjan..

    ReplyDelete