..HADAPLAH WAJAH MU KE MANA-MANA DI SITU ADA TUHAN..

SALAM UKHUWWAH

Kepada mereka yg sudi menjenguk blog ini ambo ucapkan terima kasih. Blog ini tidaklah sehebat blog2 yang lain. Ambo hanya sekadar ingin mencari teman dan berkongsi pengetahuan serta pengalaman dalam segenap bidang. Sekiranya ada sebarang komentar atau teguran silalah kemukakan, semoga ianya bermanafaat buat diri ini.


...AHLAN WASAHLAN..TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG KE BLOG AMBO...

Terima KasiH KeRana Like bloG ni..^^

GenG

Wednesday, September 12, 2012

Boomerang dan roda

Boomerang adalah sejenis alat yg kebiasaannya diperbuat drpd kayu (zaman dulu) yg digunakan sebagai senjata. Selain sebagai senjata, ia juga dijadikan alat utk bersukan. Ia adalah senjata yg unik kerana ia boleh berpatah balik kepada si pelontar (returning).
Apa yg kita dpt kaitkan antara boomerang dgn kehidupan kita ialah setiap apa yg kita lakukan @ yg kita ucapkan akan kembali kpd kita. Hari ini kita perli si anu, kita kutuk si anu, kita umpat si anu, kita sakiti hati si anu, lama2 nanti ia akan kembali terkena kpd kita. Hari ini kita sakiti org lain, esok lusa kita pula yg akan disakiti. Itulah lumrah kehidupan. 
Bumi ni bulat dan sentiasa berputar, begitu juga dgn kehidupan. Hari ini kita di atas, entah esok lusa kita pula di bawah (mcm roda). Yg pasti, berbuat baiklah sesama insan, semoga Allah akan dtgkan kebaikan kpd kita. 

*Pesan arifbillah, rezeki manusia meniti di atas tangan2 manusia yg lain. Wallahuallam.

No comments:

Post a Comment